1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Prijavite se

Najnovije firme

VKV . ELEKTROTEHNIČAR
Korisničke ocjene
 
0.0 (0)
ELEKTROMEHANIČAR
Korisničke ocjene
 
0.0 (0)
Advokat Ermin Gačanović
Korisničke ocjene
 
5.0 (1)
Igraonica Sretna Porodica Tuzla
Korisničke ocjene
 
0.0 (0)
Prevodilačka agencija Linguance
Korisničke ocjene
 
0.0 (0)
SUDSKI TUMAČI SARAJEVO
Korisničke ocjene
 
0.0 (0)
Korisničke ocjene
 
0.0 (0)
DIGITAL MEDIA DESIGN
Korisničke ocjene
 
0.0 (0)
Elektromehaničar VKV
Korisničke ocjene
 
0.0 (0)

Najnovije recenzije

Advokat Ermin Gačanović
 
5.0
Privatna stomatološka ordinacija - Aščerić dr Safet
 
5.0
Privatna stomatološka ordinacija - Aščerić dr Safet
 
5.0
Privatna stomatološka ordinacija - Aščerić dr Safet
 
5.0
Privatna stomatološka ordinacija - Aščerić dr Safet
 
1.0
SWAN - Preciosa
 
1.0
Babina Beauty Centar
 
5.0
BBI Centar
 
4.0
Art Kuća Sevdaha
 
5.0
 
Sarajevo Kultura Muzeji Historijski muzej BiH
 

Historijski muzej BiH Historijski muzej BiH Popularno

Historijski muzej BiH
Historijski muzej BiH
Historijski muzej BiH
Historijski muzej BiH

Info

Adresa
Zmaja od Bosne 5
Telefon
033 210 416
E-mail
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Historijski Muzej Bosne i Hercegovine osnovan je 13. novembra 1945. godine Zakonom o osnivanju muzeja narodnog oslobođenja u Sarajevu koji je donijelo tadašnje Predsjedništvo narodne skupštine Bosne i Hercegovine  kao zemaljska ustanova pod neposrednim nadzorom Ministarstva prosvjete "Narodne vlade Bosne i Hercegovine“. 

Tada je bio smješten u Narodnoj biblioteci u Vijećnici, Od 1963. godine.
Muzej je smješten u namjenski napravljenu zgradu na Marin Dvoru u kojoj se i danas nalazi.

Do danas Muzej je više puta mijenjao ime i širio svoju djelatnost, te hronološki proširivao granice istraživačkog i prikupljačkog rada prema prošlosti i sadašnjosti.

Muzej je 1949. godine dobio naziv "Muzej narodne revolucije Bosne i Hercegovine", 1967. godine Muzej revolucije Bosne i Hercegovine i konačno, Zakonom o muzejskoj djelatnosti, usvojenim u junu 1993. godine dobija današnji naziv "Historijski muzej Bosne i Hercegovine".

Najvažnija odrednica fizionomije ustrojstva Muzeja proizilazi iz tematike strukture i koncepcije muzeja historijskog tipa sa naglašenim edukativnim karakterom.

Tematska struktura Muzeja, kao centralne institucije za proučavanje i muzeološko prikazivanje historije Bosne i Hercegovine obuhvata vrijeme od dolaska Slavena na Balkansko poluostrvo, stvaranje prvih srednjovjekovnih južnoslavenskih država, a posebno srednjovjekovne Bosanske države (Bosna kao banovina i Bosna kao kraljevina), Bosne i Hercegovine pod Osmanskom upravom, (1463-1878.) te period Austro - ugarske uprave 1878 -1918. godine, zatim Bosna i Hercegovina od 1918. do 1945. godine, te Bosna i Hercegovina od 1945. do 1990. godine, a posebna oblast istraživanja i prezentacije je period Bosna i Hercegovina od 1990. godine do danas.

U skladu sa Zakonom o muzejskoj djelatnosti, Muzej ostvaruje svoju osnovnu društvenu i kulturološku funkciju tako što istražuje i prikuplja muzejski materijal koji se odnosi na sve periode historije Bosne i Hercegovine.

Prikupljeni materijal stručno obrađuje i sistematizira u svojim zbirkama, priređuje stalne, tematske i pokretne izložbe, izdaje stručne, naučne, naučno - popularne publikacije, kataloge i sl., sarađuje sa srodnim i drugim muzejima u zemlji i svijetu.

Muzej vrši obrazovno - vaspitnu ulogu u opštem kulturnom uzdizanju djece, omladine i odraslih. Historijski muzej BiH obavlja matične poslove u oblasti historije.

Istraživačkim i prikupljačkim radom, što je permanentna aktivnost od osnivanja Muzeja, stvoren je fond od oko 400.000 muzejskih predmeta, dokumenata, fotografija, umjetničkih djela od različite vrijednosti za historiju Bosne i Hercegovine, od kojih su veliki broj rariteti.

Ovaj muzejski materijal razvrstan je u šest muzejskih zbirki: zbirka arhivske građe, zbirka fotografija, zbirka trodimenzionalnih predmeta, zbirka umjetničkih djela, stručna biblioteka i dokumentacioni centar.

Sve zbirke Muzeja su dostupne naučnim, kulturnim i javnim radnicima, studentima i učenicima iz zemlje i svijeta, sredstvima javnog informisanja, koji su ih intezivno i koristili.

Radeći na proučavanju teorije i prakse muzejske struke, Muzej je dao veliki doprinos razvoju muzeologije kao naučne discipline u BiH.

Časopis “Zbornik radova“ Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine je bila jedina stručna publikacija u BiH sa prilozima iz teorije i prakse muzejske djelatnosti.

Tako je do rata direktnim radom i stručnim nadzorom ovog Muzeja izgrađena cijela mreža muzeja novije historije na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

U proteklih 60 godina postojanja i rada ovaj Muzej je realizovao 125 tematskih izložbi, 3 stalne muzejske postavke i veliki broj stalnih muzejskih postavki memorijalnih muzeja.

Danas Muzej radi u veoma teškim materijalnim uslovima, a pogotovo kadrovskim.

Ovo je jedini Muzej koji tretira kompletnu historiju Bosne i Hercegovine od njenog prvog spominjanja u historijskim izvorima (949. godine Konstantin Porfirogenit. “De administrando imperio“) do danas.

Trenutno su u Muzeju postavljene dvije stalne tematske izložbe: “Bosna i Hercegovina kroz stoljeća“ i “Opkoljeno Sarajevo“

Uneseni podaci su informativnog karaktera. Ako ste vlasnik ili uposlenik ove firme i želite izmijeniti navedene podatke kliknite na dugme pored.
Zatraži ovaj unos

Karta

Korisničke recenzije

Nema korisničkih recenzija ove firme.

Da bi napisali recenziju molimo registrujte se ili se prijavite.
 
FacebookTwitterFeed